/ Община Пловдив
"Обществена поръчка за закупуването на нови седалки за стадион „Христо Ботев“, отговарящи на изискванията на УЕФА за провеждане на международни срещи, ще обяви Община Пловдив".

Това заяви кметът Здравко Димитров на среща с представители на Гражданския съвет за строежа на стадиона и с фенове на жълто-черния клуб, съобщиха от Общината. Той потвърди, че проектът, по който ще се довърши стадионът, е за четири трибуни с капацитет 18 777 места, осветление, изградени съблекални, нови седалки и ремонтиран терен.

„Не знам откъде идва това напрежение и кой тиражира слуховете, че на стадиона ще бъдат изградени само две трибуни. В момента проектантът арх. Савов преработва проекта, за да може да се изгради стадионът така, както го искаме всички - с четири функциониращи трибуни и пълен капацитет от 18 777 места.

Смениха графика за работа на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив заради жегите

С оглед на настоящата реалност, трудно може да се разчита на нов транш държавни средства. Още на следващата сесия на Общински съвет ще внеса предложение да се закупят с бюджетни средства нови седалки, като ще се прецени точната им спецификация, за да отговарят на изискванията на УЕФА.

Реципрочно ще се дадат средства и на „Локомотив“, защото аз не деля двата отбора и щом ще даваме на единия, ще има и за другия“, заяви на срещата Здравко Димитров.

Проектантът на стадион “Христо Ботев“ - арх. Георги Савов се ангажира за 2 месеца да направи допълнителните проектни разработки, на базата на които да се изготвят количествено-стойностни сметки, за които настояват от Гражданския съвет.

Илиян Филипов, управител на фирмата-изпълнител ПИМК, увери феновете, че строежът ще бъде завършен преди фиксирания краен срок от 730 дни. „Няма ден, в който да не се работи на стадиона, ако времето позволява. Чакаме препроектирането, но и докато то тече, ние работим в части, които не са свързани с него.

И преди казах, и сега ви уверявам, че до края на тази година на стадиона ще могат да се играят мачове, доколкото това зависи от нас“, категоричен бе Филипов.