Проверяват за нередности 11-те автогари в областта
Проверяват за нередности 11-те автогари в областта / dariknews.bg/ архив

Започнаха инспекциите на автогарите на територията на Пловдивска област, съощиха за Дарик от ДАИ-Пловдив. Те ще продължат до края на месец юли. Старт на първата цялостна проверка на всички автогари в страната беше дадена преди седмица от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

При установяване на нередности и несъответствия със законовите разпоредби по време на проверките ще бъдат издадавани съответните констативни протоколи и предписания за отстраняването им. При установяване на неизпълнение на предписанията, ДАИ-Пловдив ще налага строги санкции с максимални глоби и дори закриване на автогари.

В Пловдивска област има 11 автогари, като 3 от тях са в града - „Юг", „Север" и „Родопи". Всяка от тях трябва да разполага с гишета за продажба на билети, помещения за пътниците (чакалня) с места за сядане, тоалетна за пътниците с мивка, сектори за тръгване на автобусите, обозначено място за спиране на пристигащи автобуси и слизане на пътниците. В автогарата трябва да е осигурена визуална информация, която да включва разписание, часовник, списък на обслужваните линии, цени на билетите и работно време на всяко билетно гише. Автогарите с повече от два сектора трябва да са оборудвани с уредба за звукова информация.

Сроковете за изпълнение на предписанията ще бъдат определяни в зависимост от установените нередности и необходимото време за тяхното отстраняване. След изтичането на сроковете за изпълнение на предписанията ще последва повторна проверка съвместно с НАП, общините и други компетентни органи.