Проверяват главния експерт по спорта в общината за конфликт на интереси
Проверяват главния експерт по спорта в общината за конфликт на интереси / снимка Дарик Пловдив

Проверка на работата на главния експерт по спорта в Община Пловдив Гинка Стоянова, която е и председател на Съвета на клубовете, е разпоредил кметът на града Славчо Атанасов. Повод за нея са станали съмнения в конфликт на интереси. Резултатите от проверката ще станат ясни до 2 месеца.

 

Според общинския съветник от ДСБ Даниела Желязкова, Стоянова е замесена в неправилно разпределение на субсидиите за спортните клубове.

Към този момент то става по утвърдена от кмета схема, с която отборите се класират според постиженията си през годината, допълни тя

 

Съветничката от ДСБ даде пример с женския отбор по плуване „Младост”, който е класиран на първо място за 2008-ма година. За постижението си плувкините са получили 18 хил. лева субсидия, а Стрелкови клуб „Тракия”, председателстван от общинския съветник от ВМРО Камен Шишманов, е получил 127 хил. лева, въпреки че е класиран на по-задна позиция.

 

Даниела Желязкова твърди, че Гинка Стоянова веднъж разпределя средствата в качеството си на главен експерт по спорта, а след това ги утвърждава като председател на Съвета на клубовете, което е явен конфликт на интереси.

 

Според зам. - кметът по културата Георги Шопов, който доскоро отговаряше и за спорта, субсидиите за спортните клубове се определят по 3 параграфа. Освен по схемата, която класира отборите според постиженията им, пари се дават и за участие в национални и международни състезания в страната и чужбина, както и за модернзиране и обновяване на материалната база. Той твърди, че през миналата година не е получавал нито едно писмено оплакване от някой от клубовете относно разпределението на субсидиите.