Протестиращите фермери в Пловдивско се отказаха да затварят АМ „Тракия” в района, но трактори и тежка техника влязоха в града под тепетата.

Колоната от 120 трактора и машини премина покрай сградата на Пловдивския панаир, предава NOVA. Целта беше да стигне до ДФ „Земеделие”. Протестното шествие промени графика на градския транспорт. Автобусите бяха пренасочени по обходни маршрути.

Пореден ден на протести на земеделците: Блокади на АМ „Европа“, АМ „Тракия“ и ГКПП „Маказа“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

По-рано земеделците блокираха главния път Карлово-Пловдив. При кръговото кръстовище на село Труд бяха запалени бали със слама. Беше изсипано и прясно мляко като символ на унищожението на българското земеделие.

Сред протестиращите са зърнопроизводители, животновъди, зеленчукопроизводители и пчелари. Те твърдят, че исканията им не са политически. Настояват за законодателни промени, подпомагане на сектора и ясни критерии при разпределяне на средствата.

Фермерският съюз иска създаването на Гаранционен фонд и намаляване на акцизи и такси

Протестиращите се заканват да затворят АМ „Тракия” в понеделник, ако тази вечер не се постигне споразумение с правителството. „Тези трактори може да са скъпи, но са взети на кредит, а не с европейски средства. В момента работим на загуба, не можем да си плащаме кредитите и скоро банките ще вземат машините”, каза зърнопроизводителят Петко Черкезов. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
nova.bg