Протести отново блокират пътя Варвара-Велинград

протест
протест
За четвърти път само през това лято днес недоволни от управлението на кмета на община Септември ще излязат на протест в село Варвара до главния път Пазарджик – Велинград - София. Проявата започва в 12,00 часа и се очаква отново да бъде със спиране на движението.

Гражданският инициативен комитет "Да спасим община Септември" иска от местната власт отчетност за това прозрачни ли са процедурите за обществените поръчки, защо таксата за пренос на минерална вода е най-висока в цяла България – 3,60 лева на кубик, къде са парите за детска площадка и сметосъбиране. Граждани искат още проверка на назначенията и уволненията на служители в общинските дружества.

Жителите на общината категорично не са удовлетворени от проведената среща с кмета Марин Рачев и продължават да настояват за пълна ревизия на от началото на мандата.

Протестите започнаха през юли, като няколко пъти протестиращите за кратко затвориха пътя Пазарджик - Велинград с митинг-шествия.

Инициативният комитет е събрал над 500 подписа от протестиращите за сезиране на Сметната палата и Агенция "Държавна финансова инспекция", които да направят пълна ревизия на всички обществени поръчки от мандата на кмета Марин Рачев.


На последната си сесия в края на юли общинските съветници отмениха свое решение в опит да спрат протестите. То бе гласувано само месец по-рано и в първоначалния си вид бе да не се разрешава на „Eлтрейд“ (дружеството, стопанисващо Варварските минерални бани) да изгради водопроводно отклонение от сондаж за минерална вода до хотела на дружеството. И както първия път мнозинството местни избраници даде своята подкрепа, така с пълно единодушие бе взето точно обратното решение – да се позволи изграждане на искания тръбопровод.

На брифинг дни по-рано Рачев посочи собственика на дружеството Николай Проданов за главен инициатор на протестите и дори го обвини, че му изпращал мутри да го заплашват. Градоначалникът каза още, че няколко души се опитват да обсебят минералните извори и да нямат конкуренция.

В същото време имало над 200 други желаещи да инвестират във Варвара и трябвало да бъде защитен общественият интерес. Въпреки това бе принуден да отстъпи. Но това очевидно няма да спре протестите.