/ Община Асеновград
В община Асеновград под карантина са общо 35 души, пристигнали от Италия
Три проби от пациенти с бактериални инфекции от асеновградската болница са изпратени за изследване за наличие на коронавирус. Такива проби с назофарингеален секрет са направени и на деца, постъпили в Детско отделение, страдащи от пневмония. Това съобщи управителят на МБАЛ Асеновград д-р ИВан Червенков по време на Оперативния щаб в община Асеновград за превенция срещу коронавируса. 

3-годишно дете почина в болницата в Асеновград

Болницата в града разполага с още 17 такива хранителни среди към момента, но при нужда ще бъдат заявени още. Хората, на които са взети проби, ще бъдат изследвани както за коронавирус, така и за грип от тип Б.

Плановите операции в МБАЛ – Асеновград са отменени, обявена е и грипна епидемия. Не се допуска свиждане. В община Асеновград под карантина са общо 35 души, пристигнали от Италия – екскурзианти, международни шофьори и студенти.

Удължиха грипната ваканция на учениците в Пловдивско

Според д-р Росица Райчева – здравен инспектор ПЕК в РЗИ, препоръчително е всички собственици на търговски обекти, здравни заведения и друг вид обществени сгради да дезинфекцират помещенията с дезинфектанти на спиртна основа, в които има 70% етанол. Тя припомни, че в областта има две инфекциозни болници – в Пловдив и Карлово.

От общината призоваха гражданите да не се събират по заведения и затворени помещения, като за целта е проведен инструктаж на ученици от асеновградски училища. В училищните сгради ще бъде извършена основна дезинфекция на санитарни възли, дръжки на врати и други.

Спешно свикват областния кризисен щаб за коронавируса в Пловдив

Органите на реда и Военното формирование в Асеновград са мобилизирани и в готовност да съдействат при нужда. Полицията ще следи за струпване на много хора по големи хипермаркети и други институции. Освен това, ще се наблюдава за изкуствено повишаване цените на стоки (спекула) и ще се сигнализират съответните органи. Всички тези мерки се предприемат с цел гарантиране на обществения ред и спокойствие в общината. От общинския щаб апелират да не се създава излишно напрежение и паника.

Телефонът, на който граждани могат да подават сигнали, е 0331 60 100 – в РУ – Асеновград.

Община Асеновград е възложила на сметопочистващата фирма да извърши дезинфекция на съдовете за отпадъци и пространството около тях. Ще бъде предписано на автобусните и таксиметровите превозвачи в града да дезинфекцират превозните средства, с които извършват обществения транспорт на граждани.