/ Областна администрация - Пловдив
Удължиха грипната ваканция за учениците в Пловдивска област до края на седмицата. Това съобщи областният управител Дани Каназирева пред журналисти след провеждането на заседание на Кризисния щаб за борба с коронавируса в областта. 

Припомняме, че ваканцията бе обявена от здравното министерство заради множеството случаи на заболели от грип тип В. В Пловдивска област до петък болни са били 112 на 10 хиляди души, сега числото е надхвърлило 131 на 10 хиляди заболели. Според експертите от РЗИ боледуват децата до 15-годишна възраст. 

Спешно свикват областния кризисен щаб за коронавируса в Пловдив

Дани Каназирева съобщи също, че е отменена утрешната церемония по повод повод 77 години от спасяването на българските евреи на „Паметника на благодарността“ до Централния дом на младоженците  в Пловдив. Тя бе организирана от сдружение "Шалом" и на нея трябваше да присъства президентът Румен Радев. Посещението на държавния глава обаче се отменя, както и самата церемония. 

На този етап заболели от COVID-19 няма, имало е два съмнителни случая, чиито проби се оказали отрицателни.

Осигурени са предпазни средства за отделенията в болниците, където ще бъдат настанявани евентуални пациенти с коронавирус. Осигурени са и достатъчно легла за такива пациенти – в Инфекциозна клиника на УМБАЛ “Свети Георги“  са 76+6 легла,  20 от които са свободни. В отделението по инфекциозни болести в общинската болница в Карлово са 10 легла, а в УМБАЛ “Пловдив“ са 36. Бившата окръжна болница обаче, обмисля  вариант при нужда да отдели един етаж с 10 легла за инфекциозно болни пациенти. При необходимост във Военна болница и Кожна клиника също ще бъдат осигурени  по 10 легла. Към момента  общият брой на свободните легла в здравните заведения в областта и града са 2500.

Осигурени са предпазни облекла и средства за болниците, спешна помощ и за органите на реда и Гранична полиция.

"В момента обстановката в Пловдив към момента е спокойна, нямаме случаи на заразени с коронавирус. Предприемаме всички мерки за ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19", заяви по-рано кметът на Пловдив Здравко Димитров, след разширено съвещание със зам.-кметовете и кметовете на райони в Пловдив. В него участваха представители на РЗИ, РИО на МОН, БЧК-Пловдив, големите държавни и общински болници.
 
Той обобщи и предприетите мерки от страна на Общината. Започва периодична дезинфекция на коридорите и кабинетите във всички общински лечебни заведения. В детските градини и ясли се засилва контролът от страна на медицинските лица, за да не се допускат болни деца.
 
Предстоят разговори с фирмите, които извършват обществения транспорт в града за периодично дезинфекциране на автобусите – седалките, дръжките и общите помещения на гарите и автогарите. Ще се проведат срещи и с ръководителите на фирмите за маршрутни градски превози и такситата.

Студентка е под карантина в Пловдив, обиколила цяла Европа, преди да се прибере
 
До дни общината открива две горещи телефонни линии за информация на гражданите. В тях ще се включат доброволци и психолози, поясни директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.
 
Ще бъдат предоставени лични защитни средства на общинските служители, които работят в директен контакт с граждани, както и на медицинския персонал в общинските здравни заведения.
 
Нови три училища в Пловдивско в грипна ваканция, 8 чакат резултати за коронавирус

Провеждат се срещи с цел повишаване на информираността на общинските служители, относно заболяването COVID-19 за  стриктно спазване на висока лична хигиена, обясни директорът на дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов.

Очаквайте подробности от заседанието на щаба в Областна администрация!