/ iStock/Getty Images
Трима са новоприетите през последното денонощие в инфекциозното отделение на МБАЛ-Хасково, от които са взети проби за коронавирус, и резултатите от които се чакат. Това съобщи на извънредно заседание на Областния кризисен щаб в областната администрация директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.

Пациентите не са пристигнали от рискови държави. Единият от тях, който е бил във Франция и Германия, е позвънил на телефон 112 след почувствано неразположение и сам е поискал хоспитализация, уточни д-р Димитрова. По данни на РЗИ общо 59 лица от региона са с предписана домашна карантина.

Кантарджиев: Младите, които карат болестта на крак, да не контактуват с по-възрастни (ВИДЕО)

Д-р Димитрова посочи, че има налични 550 защитни костюма и 190 маски. Предпазните средства са за работещите на ГКПП Капитан Андреево медици, за Спешна помощ и за персонала на инфекциозното отделение в МБАЛ-Хасково.

Епидемиологът от РЗИ д-р Снежана Иванова каза, че регионът на Хасково не е масово засегнат от втората грипна вълна.

Областният управител д-р Стефка Здравкова каза, че наред с разпоредените на централно ниво мерки срещу ограничаването на коронавируса по общини ще бъде спуснато нареждане кметовете на населени места да изготвят графици за получаването на пенсиите така, че да се избягва масово струпване на хора по гишетата в пощенските клонове.
БТА