"Вирусът се адаптира към човека, става по-ниско болестотворен, но по-лесно се предава. Затова съветвам младите хора, които карат болестта на крак, да не контактуват с възрастните си роднини, които са най-податливи". Това препоръча проф. Тодор Кантарджиев на редовния брифинг, даван всеки ден заради коронавируса.

"Диагноза може да се постави само на човек, който има клинични прояви на заболяването. Това са най-малкото хремата, най-малко гърлобола, а вече двойната бронхопневмония е критерий за изследване. При здрав човек е много малко вероятно да докажеш в него вируса, допълни Кантарджиев. На 10 вирусоносители, може да се докаже в един, затова не може да хабим ресурса и да изследваме масово здрави хора, заяви още той.

Министерството на туризма препоръча да се отменят туристическите събития в Габрово и Плевен

Няма установени нови случаи на коронавирус у нас. Поетапно в София пристигат пробите на хората, които са били в контакт с четиримата под карантина от Плевен и Габрово. Това съобщи тази сутрин началникът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцисла Мутафчийски. Той обясни какви са мерките, които се взимат в самите лечебни заведения - много строг контрол на достъпа в болниците, да няма излишно движение на хора, денонощно се дезинфекцират отделенията, а персоналът използва задължително предпазни средства от по-ниска степен на защита, а тези които работят с вече доказалите се случаи на коронавирус - с висока степен на защита.

Изработват се приоритетите кои хора ще бъдат изследвани първи - това са най-пряко контактувалите със доказаните случаи - един старчески дом в Габрово. Там е имало пациентка, която е била в болницата и след това е изписана като здрава в старческия дом. Щабът в момента решава как да се разпределят пробите, за да може да има бързи резултати, добави Мутафчийски.

Двамата пациенти с COVID-19 в Плевен са в добро състояние (ВИДЕО)

Задължително трябва да има домашна карантина за всички контактни лица, с установените и потвърдени случаи, каза още Мутафчийски.

Началникът на ВМА е разговарял с д-р Михов - директор на болницата в Габрово, който е информирал, че ще бъдат затворени всички отделения, които не работят по спешност с цел ограничаване на персонала, който се движи из самата болница.

В Габрово двете установени пациентки нямат нищо общо помежду си, припомни Мутафчийски.