/ www.sxc.hu
"Повече от 150 завърнали се от чужбина жители на област Враца са попълнили карти за доброволна домашна карантина заради коронавируса", съобщи д-р Кети Ценова, директор на Регионалната здравна инспекция на заседание на Областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания и на медицинския съвет към него, цитирана от БТА.

Напрежение пред болницата в Плевен, въведени са мерки заради коронавируса (ВИДЕО)

"Карти от завърнали се от чужбина са изпратени в здравната инспекция и в неделя, като част от тях все още се обработват"
, уточни тя. Досега от областта са дадени за изследване в референтните лаборатории 9 проби на пациенти, но няма потвърден случай на заразяване с коронавирус, допълни д-р Ценова.

"За наличието на инфекция с коронавирус ще бъде изследвана и 52-годишна пациентка, която е починала в петък преди да бъде приета и прегледана в спешно-приемното отделение на врачанската болница", съобщи д-р Галина Лещарска, началник на Центъра за спешна медицинска помощ.

Жената е имала основно заболяване - диабет, и няколко дни е била с висока температура преди да потърси спешна медицинска помощ. Извършена е аутопсия и са взети проби за изследвания, резултатите от които ще бъдат готови до 20 дни, допълни д-р Лещарска.

Двама души са приети в болницата в Сливен със съмнения за коронавирус

Областният щаб обсъди на заседанието допълнителни мерки и готовността на лечебните заведения в областта при евентуална регистрация на зараза с коронавирус. В единственото инфекциозно отделение в областта, което е в Многопрофилната болница за активно лечение в Бяла Слатина разполага с 10 легла и възможност за още пет легла.

"В отделението вече са настанени двама пациенти със съмнения за заболяване от коронавирус, макар да нямат никакви симптоми", съобщи представител на белослатинската болница.

Министерството на туризма препоръча да се отменят туристическите събития в Габрово и Плевен

"МБАЛ "Хр. Ботев" във Враца има възможност да разкрие временно инфекциозно отделение с 13 легла вместо отделението по кожни болести", каза изпълнителният директор на болницата д-р Петър Керемедчиев.

"ял корпус със 17 легла ще бъде отделен на третия етаж на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания във Враца", допълни управителят на лечебното заведение д-р Костадин Шахов.

В Габрово дезинфекцират обществени сгради, транспортни средства, паркове и площадки заради коронавируса

Общ проблем пред лечебните заведения е не липсата на капацитет, а на специалисти по инфекциозни болести, обясниха ръководителите на болници. В област Враца сега работят двама епидимиолози и трима лекари-специалисти по инфекциозни болести.

Областният щаб препоръчва на общините да предприемат допълнителни мерки за повишаване на санитарно-хигиенните изисквания, както и за избягване на масови събирания на хора.

Чакат се проби за коронавирус от трима новоприети в инфекциозното отделение в Хасково

От днес такива мерки са в сила в община Враца със заповед на кмета Калин Каменов. Спира се провеждането на масови културни, учебни и други събития, спортните събития в общината ще се провеждат без публика.
БТА