България работи така, както се работи във всички други държави - преди и след констатиране на случай на коронавирус. В случай, че има по-сериозен пик на заболяването, може да има и по-строги мерки. Относно посещенията в търговските центрове - държавата прави ясен сигнал за обществените мероприятия, след това всеки сам трябва да реши как да се защити, но и как да защити обществото. Всеки ще си вземе решението сам за себе си. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в студиото на „Здравей, България”.

Запитан дали трябва ли държавата да е по-агресивна и тя да вземе това решение, а не да го остави на преценката на обществото. В други държави, където пикът е доста по-сериозен се взимат много по-сериозни мерки. В България все пак има констатирани 4 случая и ако ставните с други държави от ЕС, мерките ни са еднакви.

Кантарджиев: Младите, които карат болестта на крак, да не контактуват с по-възрастни (ВИДЕО)

Освен това, което прави държавата, всеки един човек трябва да има разбирането, че трябва да защити себе си, близките си и обществото, акцентира Караниколов.

В Плевен и Габрово затварят детски градини и ясли. Трябва ли това се случи в цялата страна? "Това е решение на кризисния щаб и на медицинските лица, те следят постоянно ситуацията, те го решават. За училищата вече е обявена грипна ваканция, но за детските градини така е взето решението, може би защото има различни мнения - когато са в детската градина там все пак има персонал, който се грижи за хигиената, а ако са вкъщи трябва да има родител задължително или баба, дядо. Нека към момента да не създаваме паника".

Караниколов коментира и опашките пред болницата в Плевен. Той каза, че е необходимо да се даде време на хората, за да създадат организация. Министерството на здравеопазването и всички болници ще реорганизират дейността си, ще пренасочат хора, отделни отделения ще се направят, но всичко това изисква организация и време. Няма как да сме готови защото не знаем къде ще се появи.

Караниколов: Ремонтираме 6 от 400 язовира, но наблюдаваме всичките 6000 (ВИДЕО)

Министерството на здравеопазването, вероятно и здравната каса ще се подготвят с инструкции за хората, които не са здравноосигурени. Предвид ситуацията няма как те да не бъдат обслужени.

Какъв обаче е икономическият ефект от коронавируса? "Проблемът идва с влизането на този вирус в ЕС, при това при големи, стратегически наши партньори като Германия, Италия, Франция, Гърция - най-голям стокообмент имаме с тези държави в европейската общност. Към момента това, което се забелязва е проблеми при туризма, вероятно и транспорта, разбира се, ще пострада и малкият и среден бизнес. Ще се наблюдават и проблеми, които да в големите предприятия - индустриалните, каза Караниколов.

Най-важното в момента е да си защитим работниците, допълни министърът.

Първи случай на коронавирус в Албания

Караниколов коментира ситуацията в Плевен, където пациенти са принудени да прекъснат дори химиотерапиите си, защото не могат да влязат в болницата. От днес ще се създаде организация, аз също мисля, че заради коронавируса и карантините в болнични заведения не може да оставим хора, които се нуждаят от друго лечение. Все пак трябва и малко време, за да се пренасочат сили и ресурси. Трябва да осъзнаем, че не знаехме къде ще дойде, оставете днешния ден хората да пренасочат нещата, вероятно на хората, които работят там също не им е лесно. Това събитие е от днес и аз съм сигурен, че ще се предприемат действия. Да не се сърдим на лекарите, предвид ситуацията те трябва да ограничат влизането в болницата".

Хипотезата да няма паника е много относителна, заяви Караниколов. "Ако на твоите плещи или твой роднина има коронавирус, е трагедия, а за всеки един, който е отстрани и не му се случи нищо той може да казва, че е паника".

Ние сме в постоянна връзка с основните хранителни вериги и с аптеките. С тях имаме екшън планове, ако нещата се развият. В момента следим количества и наличие. С тях имаме програма, ще бъдат ограничени определен вид стоки от първа необходимост, така че някой да не дойде и да изкупи целия рафт с цел презапасяване или спекулация. Хората не трябва да имат притеснения по отношение на храните - и в складовете на хранителите вериги ги има, и в държавния резерв, и никъде в ЕС няма забрана за износ или движение на храни и хранителни стоки, има такива ограничения за медицински консумативи, каза Караниколов.

Чакаме ли криза и ще има ли хора без работа заради коронавируса? "При всички положения, ако продължи така... виждате има държави, където 16 млн. души да под карантина, ние не знаем те ходят ли на работа, вероятно не, това означава да не работят предприятия и се получава един омагьосан кръг. Нека да кажем обаче, че всички рейтингови агенции казват, че България има финансова стабилност. Какво означава това - при една финансова криза държавата трябва да има ресурс, тъй като първият сигнал за финансова криза е освобождаване на хора. В този случай държавата трябва да има пари, за да покрие тези социални осигуровки на хората, България ги има. Втората задача на държавата е да осигури финансов ресурс и от държавата, и европейски, тъй като сме член на ЕС, които да бъдат вкарани в икономиката. Това са нещата, които трябва да направим. Тук най-ценното за всички ще бъде да запазим работниците здрави", заяви министърът на икономиката.
NOVA