Ситуацията в Перник наистина е сериозна. Дори и да си здрав човек и без деца, пак е трудно, допълни той
Вече четири месеца стохилядният град Перник е на воден режим. През този период жителите му преживяха много водни аварии и дори наличие на ешерихия коли във водата в някои квартали.

„Безспорно и общинската, и държавната администрация имат своите пропуски, но при язовир „Студена” има проблеми, които започват от доста по-рано. Първата грешка е, че в началото на 2000 г. се взема решение, че язовирът ще може да се ползва и за производствени нужди”, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в рубриката „Карай направо" по NOVA.

Според него това не дава възможност на общинска администрация, по-късно и на държавата, да вземе решение, че може да се спре водоползването на „Студена” за производствени нужди. „Това би означавало да оставим 1000 – 1300 човека, които са пряко заети в някои от дружествата, без работа”, допълни Караниколов.

„Освен това, измервателният уред за това как се изразходва вода към града е бил под наем, а дълго време въобще не е и имало такъв”, каза още той.

Относно ремонта на язовирната стена и дали е работено с водолази, икономическият министър коментира: „Категорично е работено с водолази. Въпросът обаче е друг. По време на ремонта е имало изпускане на вода, но тя не е била за целите на ремонта. В последните години имахме проблеми с наводняванията. По времето на ремонта е трябвало да бъде изпусната водата, за да бъде изпълнено предписанието за безопасно количество в язовира."

Работих отлично с Нено Димов и го уважавам като човек. Не е приятно, че той лежи в ареста, но все пак ако има някаква отговорност, той трябва да си я поеме. Докато не е осъден, той в крайна сметка не е и виновен”, категоричен бе Емил Караниколов.

Няма увеличение на цените на стоките у нас заради страха от коронавируса

Ситуацията в Перник наистина е сериозна. Дори и да си здрав човек и без деца, пак е трудно”, допълни той.

„Язовир „Студена” започва все повече да се пълни", заяви министърът на икономиката. И допълни: „Само от вчера имаме над 3500 литра в секунда или това са 60 см, с които се е увеличило нивото. Това позволява да започваме да мислим за облекчаване на режима”.

По думите му производството на тръбите за водопровода на Перник е поръчано на една от най-големите испански фирми. „Основната причина за това е, че компанията има две поточни линии и ако едната даде дефект, веднага ще може да започне работа на другата", обясни Караниколов.

Запитан дали е била дадеда комисионна, той отговори: „Говорим за голям чуждестранен испански инвеститор. Мислите ли, че някой ще отиде да си поиска комисионна? Мисля, че това отдавна е приключило”.

Според Караниколов медиите ще гледат проекта и разходите по него под лупа.

„Държавата осигури 27 милиона лева за проекта. Към момента уверението ми е, че той върви около 18-20 милиона без ДДС. Но съм сигурен, че ще е по-евтин”, каза още Караниколов.

В момента имаме 30 строителни площадки. Реално ремонтираме 6 от 400. Не става от ден до пладне. Нашата работа беше да се направи анализ. Да се изследват тези язовири, да се обходят, да се видят документи, да се предприемат действия по прехвърляне. Всичко това изисква време. Не е с магическа пръчка. Ремонтът на язовирите не е като да ремонтираш лятната кухня в двора си. Ние имаме постоянен мониторинг, не само на тези 400 язовира, а и на всичките 6000.“