/ Областна администрация - Пловдив
8 души със съмнения за коронавирус са настанени с грипоподобни симптоми са настанени в Инфекциозната клиника на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Това съобщи областният управител Дани Каназирева след седмичното съвещание на кризисния щаб в Пловдив. От приетите в клиниката пациенти, петима са чуждестранни студенти, а другите трима са българи, завърнали се от рискови райони - две жени и един мъж. Всички приети са в добро общо състояние и се изчакват резултатите от пробите им, изпратени за изследване до лабораторията в София.

Студентка е под карантина в Пловдив, обиколила цяла Европа, преди да се прибере        

Нови три училища са затворени заради втората грипна вълна в Пловдивска област, съобщиха още от РЗИ, след съвещанието. Това са учебните заведения в Брезово, Граф Игнатиево и Труд, където броят на болните деца е над 35%.

Коронавирусът със 150 мутации

Все още няма обявена грипна епидемия в областта. От РЗИ са преценили, че този път няма да обявяват грипна ваканция за цели общини, а ще затварят отделни училища, в които отсъстват над 35% от учениците, посочи д-р Моника Троянчева, шеф на дирекция "Надзор на на заразните болести" в РЗИ-Пловдив. Тя уточни, че вече са възстановени учебните занятия в училищата, които бяха във ваканция през миналата седмица - в Раковски и Пловдив.

Фейсбук срещу коронавируса

От Спешна помощ апелираха да не се създава излишна паника, а всеки пациент, при евентуални симптоми, да търси контакт с личния си лекар по телефона. РЗИ обяви и денонощен дежурен телефон за въпроси, относно коронавируса - 0884 546177.

Световната банка отпуска спешно 12 милиарда долара за борба с коронавируса (ВИДЕО)

РЗИ и служители на Гранична полиция са в непрекъсната връзка, осигурен е контрол на летище „Пловдив“. Засилва се и координацията между МВР и РЗИ, относно проследяване на  чуждите туристи, които идват от рискови райони и пребиват на територията на областта. В готовност е определената леглова  база  за инфекциозните случаи в болниците. Към  момента от целия наличен леглови фонд в здравните заведения е зает около 70% , което е много добър показател.