/ iStock/Getty Images
Около 150 изменения е претърпял новият вид коронавирус от началото на избухването на заболяването в Китай в края на миналата година, съобщават учени. В статия, публикувана в списание „National Science Review” се обяснява, че вирусът е разделен на два подвида - "L" и "S", които се отличават със своята агресивност.

Учените са анализирали 103 обществено достъпни генома на COVID-19 и са открили 149 изменения на щама, по-голямата част от които са станали през последните месеци.

Фейсбук срещу коронавируса

Щамът "L" е отговорен за 70% от заразените и е много по-агресивен от другия подвид на COVID-19 – кодиран като щама „S”, при който симптомите са по-леки. 

Учените смятат, че по-новият щам „L” първоначално е бил по-преобладаващият (особено в епицентъра на заразата в Ухан), но отбелязват, че неговият интензитет намалява от края на януари насам.

Световната банка отпуска спешно 12 милиарда долара за борба с коронавируса (ВИДЕО)

В сравнение с него вирусът от подвид "S", който е еволюционно по-стар и по-слабо агресивен, вероятно вече се разпространява по-широко и лесно заради по-леката симптоматика и по-късното изолиране на заразения , отбелязва ABC News.