27 Чепински полк
27 Чепински полк / netinfo
Признателни потомци ще отдадат днес почит пред паметта на героите от 27-ми Чепински полк, дали живота си в Балканската война. В 11.00 часа пред паметника на загиналите воини на връх Велийца е организирано поклонение с поднасяне на венци и цветя.

Инициатори на събитието са членовете на Областната организация на Съюза на офицерите от запаса в Пазарджик. Очаква се да се присъединят хора от централата на организацията и поделението й във Велинград, представители на Областната управа, Ротари клуб, Регионалния исторически музей, Общобългарската фондация „Свети Георги победоносец“ в Якоруда, сдружение „Български юнак“, граждани.

Преди 105 години на връх Велийца в Родопите в ранното утро на 5 октомври 1912 година с първите изстрели на пушки и артилерия е дадено началото на Балканската война. Падат първите жертви от двете страни. 27-ми пехотен Чепински полк и 39-ти Пехотен полк водят тежки боеве за освобождението на България. В боевете за връх Велийца и височината Чисто тепе падат със смъртта на храбрите 42-ма войни. Всички загинали са погребани на върха.

Определеният сборен пункт е пазарчето на кметство Юндола, а организаторите предупреждават, че за придвижването до паметника е необходим високопроходим автомобил.