Природонаучният музей отваря Зала за динозаври
Природонаучният музей отваря Зала за динозаври / getty images

Специална зала с реплики на динозаври в реални размери ще бъде открита в Природонаучния музей, научи Дарик радио. Залата е част от планираното разширение на музея, което ще включва така наречената кръгла зала „Лотус“, която в момента е част от Обредния дом, който се намира зад музея. Все още се уточнява, дали новата зала да бъде свързана с музея чрез топла връзка или да има отделен вход.

Проектът на Природонаучния музей предвижда динозаврите да бъдат 5 на брой, като видът им обаче засега се пази в тайна. Директорът на музея не се нае да прогнозира, кога може да заработи залата, но изрази оптимизъм, че това ще стане в кратки срокове.

Освен зала за динозаври, музеят ще разполага и с ботаническа градина. Тя ще бъде част от Дондуковата градина, която се намира в съседство и ще има открити и закрити площи. Нейното проектиране се очаква да започне през 2016-та година.

 

От няколко седмици и аквариумът към музея също отвори врати, след като беше затворен временно, заради вандалски прояви отнели живота на 5 сепии и 2 октопода. Отделно бяха откраднати и няколко рибки. Вече всички зали в музея разполагат с видеонаблюдение, а залите се наглеждат и от жива охрана.