/ plovdivbg.info
Правителството ще осигури държавна гаранция за временна експозиция, организирана от Регионалния археологически музей - Пловдив (РАМ) през 2019 година. Решението беше взето днес на Министерски съвет.
 
Над 5000 посетители на "Уикенд в Пловдив"

През периода 15 май - 30 октомври в РАМ ще бъде представена национална изложба със заглавие „Преоткритият свят на стара Европа“. Тя ще включва движими културни ценности от фондовете на Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей - БАН и Регионалния исторически музей-Велико Търново.
 
В съответствие със застрахователната стойност на експонатите е необходимо да бъде осигурена държавна гаранция за временни експозиции в страната в размер на 50 000 лв., като сумата ще бъде блокирана за периода на транспортиране на изложбата.
 
Център "Музейно училище" на НМО проведе семинар за учители и музейни педагози от цялата страна

Представянето на изложбата ще допринесе за мисията на програмата „Европейска столица на културата“, ще подчертае разнообразието на европейската култура и ще привлече вниманието към различните общности с фокус към културните различия и прилики.
 
Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска практика, която позволява реално да се намалят разходите за организиране на изложби, стимулира двустранното сътрудничество между музеите и мобилността на колекциите.