протест в Пампорово срещу закриването на пожарната
протест в Пампорово срещу закриването на пожарната / фото: Адриан Кулев
Борисов привика шефа на пожарната и кмета на Чепеларе на спешни разговори
Пожарната служба в Пампорово има вероятност да се запази, поне до края на зимния сезон. Това заяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, пред протестиращите днес в Пампорово. Хотелиери от Пампорово, горовладелци и жители на околните села – Проглед, Стойките, Широка лъка, блокираха днес главния път Смолян - Пловдив, който преминава през курорта. Протестът започна в 09.00 часа, заради закриването на пожарната служба в курортния комплекс, като близо час след това при тях пристигнаха представителите на местната власт и шефа на пожарната.

протест в Пампорово срещу закриването на пожарната
директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов фото: Адриан Кулев

„Търсим решение на проблема, пожарната която е тук да си остане през сезона. Ще обсъждаме варианти, сега трябва спешно да пътуваме за София, където имаме среща с министър-председателя Бойко Борисов“, коментира главен комисар Николов. Чу се вариант, който предвижда хотелиерите да се включат в издръжката на пожарната и така да успее да се запази службата. Срещу него обаче възразиха сериозно протестиращите, както и кмета на Чепеларе Славка Чакърова.

протест в Пампорово срещу закриването на пожарната
кмета на Чепеларе Славка Чакърова фото: Адриан Кулев

„Искам да ви помоля да спрете с протестите и да изчакате няколко дни. В момента тръгваме за разговори в Министерски съвет, надяваме се да се намери решение“, обърна се Чакърова към протестиращите. Те от своя страна склониха да прекратят протестите, с уговорката, че ще изчакат решението и ако то не е в посока запазване на службата, те да продължат с блокадите на пътища.

„Категорично сме против закриването на службата, тя е жизненоважна не само за курорта, а и за населените места на около. Преди дни имахме пожар, ако не бяха момчетата от службата в Пампорово, последствията щяха да бъдат трагични“, коментира кмета на с. Проглед Марио Куценов.

протест в Пампорово срещу закриването на пожарната
фото: Адриан Кулев

Представителите на горовладелците, също остро реагираха на новината за закриване на службата. „Има хиляди декари гори, не веднъж са получавали адекватна помощ от огнеборците в Пампорово, те са специално обучени за гасене на горски пожари. Тази служба трябва да остане“, категорични бяха те.

протест в Пампорово срещу закриването на пожарната
фото: Адриан Кулев

Сега всички те, очакват резултати от срещата в Министерски съвет, която трябва да започне в 12:00 ч, като в нея ще вземат участие министър-председателят Бойко Борисов, кметовете на общините Чепеларе и Самоков, министъра на финансите Владислав Горанов и представители на МВР.