Обвинение за Колев.
Обвинение за Колев. / netinfo
Димитър Колев е с мярка за неотклонение "Подписка"
Специализираното звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура привлече днес като обвиняем кмета на район „Западен“ Димитър Колев. Той е обвинен в престъпление по служба, извършено в съучастие с кмета Иван Тотев – като извършител, и зам.-кмета Димитър Кацарски – като помагач. Разследването е за престъпление по служба, свързано с изграждането на пловдивския зоокът.

Конкретното обвинението към Колев е за това, че на 28 юли 2015 г. като длъжностно лице, умишлено улеснил кмета Иван Тотев в извършването на престъпление по служба. Това е станало след като сключил договор за упражняване на консултантска дейност и строителен надзор при липсата на необходимите предпоставки.

Прокуратурата сочи още, че Колев е дал възможност на Тотев на 29 юли 2015 г. да започне строеж по смисъла на член 157, алинея 1 от Закона за устройство на територията. За начало на строежа, съобразно издаденото разрешение за строеж, се счита денят на съставяне на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво, а когато такъв не се изисква – датата на заверка на заповедната книга.

Районният кмет е с мярка за неотклонение „Подписка“.

От прокуратурата припомнят още, че Иван Тотев бе привлечен като обвиняем за това, че в периода 30 април – 17 ноември 2014 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив, и като възложител на обществени поръчки, е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на зоокъта.

На 13 февруари 2017 г., в качеството на обвиняем бе привлечен и Димитър Кацарски – зам.-кмет на община Пловдив за това, че на 28 юли 2014 г. умишлено е улеснил Тотев да извърши престъпление по служба във връзка с изграждането на зоопарка, а именно да наруши служебните си задължения, от което за община Пловдив са настъпили вреди в размер на 1 000 000 лв.

Досъдебното производство по случая е образувано на 03 ноември 2016 г. от Окръжна прокуратура-Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15 ноември 2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото, и е разпоредено Специализирано звено „Антикорупция“ да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

Процесуално-следствените действия продължават.