/ iStock/Getty Images
Принудителни мерки, наложени на EVN (или „Електроразпределение Юг“) след тежка трудова злополука, са потвърдени от Административния съд в Пазарджик. Магистратите отхвърлиха жалбата на дружеството срещу три точки от акта на Инспекцията по труда след инцидента.

Той е станал на 10 юни миналата година в местността Гъбовци край Панагюрище. Потребител подава сигнал за нарушено захранване на вилата му около 11:00 часа към кол-центъра на компанията. Час и половина по-късно дежурен служител отива на място.

Опитва се да смени предпазител на трафопост, но попада под волтова дъга, пада на земята от 4 м височина и губи съзнание. Негови колеги го намират 30 минути по-късно и викат линейка. Мъжът е приет в болницата в Панагюрище.


При последвалата проверка от инспектори по труда са констатирани нарушения на трудовото законодателство и са издадени съответните предписания. В трите оспорвани точки от протокола е указано да се осигурят необходимите лични предпазни средства и работно облекло на всички служители на предприятието, да не се допуска подмяна на предпазители без изискваните за тази дейност предпазни средства и да се обозначат механичните блокировки на мястото на злополуката съобразно законовите изисквания.

От електроснабдителната фирма са обжалвали първо в Главна инспекция по труда, откъдето са получили отговор в срок, след което - и в Административния съд с искане за обявяване на заповедта с предписанията за нищожна.

По делото са представени редица документи, но не и доказателства за предоставени от работодателя лични предпазни средства на работниците, включително на пострадалия. Допуснато е той да подменя предпазител на трафопост без диелектрични ръкавици и каска. Освен това не са обозначени механичните блокировки на съоръжението.

Разпитани като свидетели по делото служители твърдят, че са раздадени лични предпазни средства, както и такива за колективна защита, такива имало и в колата на претърпелия тежката злополука.

Решението за отхвърляне на жалбата по отношение на трите предписания е с характер на определение и е окончателно.