/ DarikNews.bg
Таксиметрова фирма в Пловдив е регистрирана на несъществуващ адрес и с фалшив телефон. Това са установили от полицията при започналите мащабни проверки на таксиметровите компани в Пловдив и региона. Те стартираха от началото на декември по заповед на директора на областната дирекция на МВР ст. комисар Йордан Рогачев. Акцията се осъществява съвместно с представители на Териториална дирекция  на Национална агенция по приходите и  Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Очаква се в обхвата на специализираните инспекции да влязат повече от 250 юридически лица, регистрирани в сферата на таксиметровите услуги, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Пловдив. 

До момента  екипите са констатирали различни нарушения, по които е взето съответното отношение от  контролните институции. 

Освен контрол върху законосъобразността на дейността на самите фирми, от ОДМВР – Пловдив е предприета и паралелна проверка над  шофьорите, осъществяващи таксиметров превоз.  В рамките на миналата седмица полицейските служители са проверили общо 546 таксиметрови водачи.

За констатирани 127 нарушения на Закона за движение по пътищата са съставени 47 акта и 62 глоби с фиш. Преобладават случаите на неправилно спиране, паркиране или престой – 55.

Един шофьор е бил под въздействие на наркотични вещества, 19 – без  обезопасителни колани, 16 са използвали неправилно мобилни телефони по време на движение, а 2 са преминали на забраняващ сигнал на светофарната уредба. От автомобилите 5 са били технически неизправни, а 3 – с неработещи светлини.

Установени са и 4 нередности на пътните документи, както и 2 нарушения на Кодекса за застраховането.