/ netinfo
Поскъпване на служебния абонамент за паркиране в Пловдив се очаква да гласуват на утрешната сесия общинските съветници на града. Точката няма да бъде подкрепена от „Съюз за Пловдив“, от където се обявиха категорично против "поредния ценови удар, подготвен от Общината в новата Наредба за местните такси и цени на услуги".

Над 70 нови паркоместа в центъра на Пловдив

Поскъпването на т.нар. служебен абонамент ще бъде между 50 и 68 %.
Така представителите на дребния бизнес ще трябва да плащат вече по 200 лева на месец вместо досегашните 120, ако търговският обект се намира в централната градска част - поскъпването е 68%. Промяната ще засегне най-сериозно офиси и магазини, които са извън синята зона, счита лидерът на партията Дани Каназирева.

Поскъпването на служебните абонаменти засяга най-много обектите в крайните квартали, извън центъра на Пловдив. За 1-ва зона цената се вдига на 150 лева на месец вместо досегашните 96, за 2-ра и 3-та зона абонаментът става 90 лева вместо досегашните 60. За 4-та зона цената скача на 60 лева месечно вместо 36.

Синя зона в Пловдив с приходи от над половин милион лева за един месец  

Експертите на „Съюз за Пловдив“ прогнозират, че поредното поскъпване няма да сложи ред в паркирането и няма да осигури повече паркоместа, но може да доведе до масов отказ от тази услуга и намаляване на приходите на общината.

От партията призовават своите колеги от другите политически сили да не приемат предложеното поскъпване.