/ Искра Койчева, Дарик Пловдив
Синя зона Пловдив
98105
Синя зона Пловдив
  • Синя зона Пловдив
Приходи от над половин милион лева за един месец е реализирала Синя зона в Пловдив. Това съобщи пред Дарик шефът на ОП  „Паркиране и репатриране“ Ненчо Калакунов.  
 
Малко над 130 000 лева от сумата е от такси от SMS паркиране. Продадените талони от инкасаторите в зоната възлизат на 77 000 лева, а от паркоматите – на около 19 000 лева, поясни той.
 
От днес плащаме 2 лв. за час престой в "Синя зона"

По думите му, ръстът, който се отчита в паркирането в Синя зона с предишните месеци и години в града, е значителен. Общо 30 нови паркомата ще бъдат монтирани в Пловдив до края на 2019 година. 10 от тях още през тази година, а за останалите ще бъде обявена обществена поръчка.
 

Припомням, че от 1 април цената за едночасов престой в „Синя зона" в Пловдив беше увеличена от 1,50 лв на 2 лв. Предложението беше прието от ОбС на града с 28 гласа „за“, 17 „против“ и 1 „въздържал се“.
 
По време на дебатите по точката, продължили повече от час, опозицията настоя, че по-високата цена няма да подобри качеството на услугата или да осигури повече паркоместа в Центъра, какъвто всъщност е търсения ефект от градската администрация, а просто ще натовари финансово гражданите.

Нови 10 паркомата монтираха в „Синя зона“, общият им брой става 23

Чуха се и предложения за много по-висока цена за престой в зоната като мярка за ограничаване на паркирането в централната градска част, които обаче изобщо не бяха подкрепени.
 
Според кмета Иван Тотев, увеличението с 50 ст. на час престой не е голямо, даже е минимално, но предвид социалните фактори, цената не може да е по-висока. Засега не се предвижда разширяване на "Синя зона" в Пловдив.

Още чуйте в звуковия файл