Подгизнаха десетки къщи в Хисарско
Подгизнаха десетки къщи в Хисарско / снимка: dariknews.bg
Подгизнаха десетки къщи в Хисарско
78292
Подгизнаха десетки къщи в Хисарско
  • Подгизнаха десетки къщи в Хисарско

Заради изключително високите подпочвени води домове в много села в община Хисаря са подгизнали. Най-сериозно е положението в Старо Железаре, където е пострадал цял квартал, съобщи за Дарик кметът на общината Пенка Ганева.

От няколко дни местната пожарна отводнява мазетата и приземните етажи на десетки къщи в Старо Железаре, Красново, Кръстевич. Общината също купи специализирана помпа и я изпрати в помощ на хората, но проблемът остава. Има опасност водата да премине през темелите и да рухнат къщи. Не ми се мисли какво ще правим, когато започне снеготопенето и нивото на подпочвените води се вдигне още, коментира инж. Ганева. (Чуйте думите й в прикачения файл)

По думите й, равнището на подпочвените води в района се е вдигнало драстично още при проливните дъждове през лятото и есента. От тогава заради обилната влага земята е подгизнала и няма как да изсъхне, а при всеки валеж положението се усложнява.

Единственият изход е да се изчистим един от охранителните канали северно от Старо Железаре, който да дренира високите подпочвени води. Работата по него вече започна, надявам се да овладеем положението навреме, допълни кметът на община Хисаря.