/ Thinkstock/Getty Images
Почти няма неваксинирани пациенти в Пазарджик
100680
Почти няма неваксинирани пациенти в Пазарджик
  • Почти няма неваксинирани пациенти в Пазарджик
В практиките на лични лекари, включително тези с преобладаващи пациенти от малцинствата, почти няма неваксинирани хора. В това уверяват джипита, които след новия бум на заразени с морбили в Благоевградско сами си проверяват листите, за да не се окажат изненадани.

21 души са с потвърдена диагноза морбили у нас - има ли опасност от епидемия?

Засега от РЗИ не е разпоредена проверка за това дали има неваксинирани срещу морбили
, съобщи д-р Красимир Кулински от колегията на общопрактикуващите лекари. Няма официално писмо, нито обаждане по този повод. Въпрос на добра воля е всеки да се увери дали има пропуски.

Почти всичките пациенти на д-р Богдан Богданов са роми. Много от тях са емигранти, но когато си дойдат в родината, все за нещо се налага да посетят кабинета, а лекарят използва момента да направи имунизациите. Рядко някой отказва с мотива, че е ваксиниран в страната, където живее. Това трудно може да се провери, не носят никакви документи признава д-р Богданов.

СЗО предупреждава: Заболяванията от морбили са се увеличили в целия свят

Положителното обаче е, че в този етнос няма антиваксъри, с които е по-сериозният проблем. Лекарят е доволен, че пациентите му го слушат и си поставят дори незадължителните ваксини – като тази срещу рак на маточната шийка.

Последната поява на морбили в Пазарджишко беше през 2017 година. Тогава бяха открити 15 пациенти с дребната шарка - 21-годишна от Ракитово, а останалите бяха от областния град. Всички бяха излекувани успешно. 

Чуйте повече по темата от д-р Богдан Богданов: