По 18 стотинки за литър мляко през март вече в сметките на фермеритe
По 18 стотинки за литър мляко през март вече в сметките на фермеритe / netinfo
Най-късно утре млекопроизводителите ще получат по сметките си мартенската субсидия от 6 стотинки за литър качествена суровина, а от утре започва превеждането по още 10-13 стотинки, отново за третия месец на годината. Това обяви в Пловдив заместник –министърът на земеделието и храните Димитър Пейчев. Той подчерта, че 1,7 млн. лева са подадени към банките още в петък, а днес “на подпис” Управителният съвет на фонд “Земеделие” е одобрил още 3,5 млн. лева допълнително, което е целият размер на одобреното до момента от Брюксел подпомагане.

Около 2 септември се очаква Европейската комисия за разреши отпускането на още 60 млн. лева за сектора, с което ще се осигури исканото от фермерите изплащане на целогодишна субсидия от 20 стотинки на литър качествено мляко. Парите са заделени и веднага след нотификацията ще започнем превеждането им със задна дата за месеците от април до септември, след което ще се превеждат и месечно субсидиите до края на годината, увери зам.-министър Пейчев. Той изключи вариант за заделяне в момента на 5 млн. лева за “закърпване” на ситуацията, като подчерта, че ще стане “голяма беля”, ако се изплати каквато и да е сума без санкцията на Брюксел. /чуй прикачения звуков файл/

До средата на септември ще бъде наваксано едномесечното закъснение в обработването на около 300 проекта по европейските програми, увери Пейчев. Той посочи, че 93% от 700-те милиона лева за 2007 и 2008-а години по Ос1, където са парите за подпомагане на млади фермери и за конкурентноспособност на земеделските стопанства, вече са договорирани. Това не означава край на финансирането, подчерта заместник – министърът. Той обясни, че подаваните сега проекти ще получат решения през декември, а плащанията са от януари догодина, където има още 360 млн.