Пловдивската система за замерване на опасните вещества е по-бърза от тази в София
Пловдивската система за замерване на опасните вещества е по-бърза от тази в София / netinfo
Системата за замерване на опасните вещества във въздуха в Пловдив ще даде много по-бързо резултати от тази в столицата, в случай на инцидент подобен на този в Челопечене, заяви за Дарик радио Даниела Грънчарова, главен експерт в Регионалната инспекция по опазване на околната среда.

Системата изградена в Община Пловдив има опция, при възникване на кризисна ситуация след авария, да се зададат начални координати и да се определи с голяма точност посоката на движение на облака, както и да се установи в най-кратък срок дали веществата в атмосферата са вредни за здравето на хората, уточни Грънчарова. При евентуално надвишаване на нивата на алармените прагове се задейства кризисен план за взаимодействие между институциите и незабавно се подава информация до всички медии. Сигурна съм, че институциите в града ще реагират много по-адекватно от тези в столицата, коментира Даниела Грънчарова.

Към този момент жителите на Пловдив и областта нямат никакво основание за притеснение. Показателите на въздуха са в норма, потвърдиха отново от инспекцията. Чуйте какво още каза пред Дарик радио главният експерт в РИОСВ Даниела Грънчарова.