Пловдивчани се активизираха, избирателната активност скочи 4 пъти
Пловдивчани се активизираха, избирателната активност скочи 4 пъти / netinfo

Близо четири пъти е по-голяма избирателна активност Пловдив град към 12.30 часа, съобщи Дарик говорителят на 16 РИК Гергана Костадинова.

19,67 % или 60 452 души са гласували за президент и вицепрезидент и 54 826 или 17.84% са упражнили вота си за Националния референдум. 264 от избирателите са гласували машинно.

Официалните данни относно избора за държавен глава сочат най-висока активност в район „Западен“ – 22,68% и най-ниска в „Източен“ – 15,04%. В „Централен“ са гласували 20,35 на сто избирателите, в „Северен“ - 20,68, в „Тракия - 20,40 и в „Южен“ -19,45%.

10 са сигналите, постъпили в 16 РИК до този момент. Всички те са обработени, няма установени нарушения, съобщи председателят на комисията Тодор Тодоров.

Единият от тях е за агитация на чужд език в коридорите на три училища в квартал "Столипиново" - „Пенчо Славейков“, „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“. Направената  проверка на място обаче не потвърждава сигнала, уточни той.

Сигнал е подаден и от Асоциация „Прозрачност без граници“, че на ул. „Юндола“ 8 в район „Западен“ членовете на секционната избирателна комисия са задължавали гласоподавателите да дадат своя вот за референдума.

„Проверихме и тази жалба, но на този адрес СИК не съществува“,заяви секретарят на РИК 16 Радина Петрова.

По отношение на сигнала в 58- ма секционна избирателна комисия в район „Тракия“, в която гражданин е попитан дали иска да гласува за референдум и за който вече ви съобщихме, Районната прокуратура в града се е произнесла, че няма нарушения, допълни Тодор Тодоров. По думите му, упътването на гражданите е залегнало в методическите указания на ЦИК.

До този момент няма постъпили жалби за опашки пред изборни секции в града, каза още той.