Пловдив – първата община със собствени кофи за боклук
Пловдив – първата община със собствени кофи за боклук / netinfo
Пловдив ще бъде първата българска община, която ще има казани своя собственост. Това заяви общинският съветник от ДЕР Любозар Фратев в обяснение на отрицателния си вот, след като колегите му гласуваха 1 млн. 200 хил. лева за закупуване на боклукчийски съдове, тип „бобър”.

Те трябва да бъдат дадени на общинската фирма „Чистота” за ползване. Предложението мина от трети опит, след като през пролетта не бе допуснато изобщо в дневния ред, а през юни бе отхвърлено с мотив, че комуналната фирма трябва да си закупи казаните сама или с безлихвен заем от общината. От сегашните 7000 съда само 1 000 са на „Чистота”. Останалите, които в по-голямата си част, са разбити, са собственост на частна фирма, която всеки момент може да си ги прибере или да поиска наем за ползването им.

Кметът бе уклончив на въпрос на Дарик дали в конкурса за доставка на контейнерите ще има условие в него да участват само производители. Това е работа на юристите, които работят по процедурите по ЗОП, каза Славчо Атанасов. Така той не успя да разсее съмненията, че хилядите нови казани, складирани от подизпълнителя на „Чистота” – частната фирма КМД, чакат само обявяването на обществената поръчка.

Кризата с боклука не се е разминала, пикът й ще бъде около нова година, защото новите съдове за смет няма да дойдат по-рано от месец февруари, каза кметът Славчо Атанасов след гласуването. Той подчерта, че са загубени 3 месеца, в които обществената поръчка можеше да бъде финализирана. Градът става все по-мръсен, макар че сметопочистващите машини работят по 12-14 часа, каза кметът. Според него влошаването на чистотата се дължи на многото време, което отнема изсипването на контейнерите без колелца, с прогнили дъна и счупени капаци.

Чистотата е приоритетен проблем според 61% от пловдивчани – този социологически аргумент кметът противопостави на въпрос на Сузана Николова от ГЕРБ защо всичи общински фирми не се мерят с еднакъв аршин и защо се купуват съдове на управляваната от ВМРО фирма, а за котел на ДКЦ -3 се отпуска заем.

В новата конфигурация на местния парламент голяма част от съветниците смениха на 180 градуса позицията си отпреди 3 месеца. Вече в опозиция, повечето членове на ГЕРБ се въздържаха при днешното гласуване, макар да имаше и „за”, и „против”. „Атака” обърна изцяло вота си и сега подкрепи купуването на казани. Лупинга си те обясниха с технически несъвършенства на предишното предложение, внесено тогава от заместник-кмет на ГЕРБ. Като нов партньор в управлението левицата монолитно подкрепи закупуването на бобри, макар че по-голямата част от групата се въздържа при преди 3 месеца.