Пловдив пред криза, държавата дължи над 8 млн. лева на болници и транспортни фирми
Пловдив пред криза, държавата дължи над 8 млн. лева на болници и транспортни фирми / снимка : dariknews.bg

Близо 8,5 млн. лева дължи държавата на общински здравни заведения, детските градини и превозвачите от градския транспорт в Пловдив. Това заяви зам. - кметът Александър Константинов. Парите трябваше да бъдат получени най-късно през месец февруари, а сега вече сме почти средата на март, уточни той.  

Над 3.9 млн. са дълговете към пловдивските болници за клинични пътеки и други дейности. Чудим се на кой вече да се молим - на ЕВН или на доставчиците на лекарства и консумативи заради забавените пари, допълни Константинов.  

Превозвачите също не са си получили близо 1.5 млн. държавни субсидии и компенсации и сега заплашват да спрат да возят пътници.  

В моментна с нищо не можем да помогнем, защото докато не мине срокът за обжалване на бюджета за 2010-та можем да ползваме само 1/12 от него, категоричен бе Константинов. Направили сме всичко, което ни е по силите и дори сме поели неизплатените още от държавата близо 3 млн. лева за местни дейности.  

Парите се бавят не само при нас, затова не мога да твърдя, че това е тенденциозно отношение от страна на правителството към Пловдив, допълни зам.-кметът.