/ iStock/Getty Images
Плановите приеми в болниците в Пловдив и областта остават, спират се свижданията. Това реши Областният медицински щаб /ОМЩ/ на заседание, свикано заради нарастването на броя на заразените от коронавирус в региона. Като причина бе посочено, че повечето от болниците в Пловдивска област са с по две сгради, което позволява да се разделя потока от пациенти. Отделно при приемането на болните ще се правят и бързи антигенни тестове.

Медицинският щаб обаче спира свижданията във всички здравни заведения, вдига се и броят на леглата за болни от коронавирус на нивото от ноември миналата година - 1159 терапевтични и 103 за интензивни грижи. От ОМЩ обявиха още, че връщат в сила решението и заповедта от декември 2020 година за разпределение на болниците, които нямат възможност да поддържат интензивно лечение, къде ще хоспитализират.

За да няма нерегламентирано организиране на дискотеки ще бъде намален звука в тях до 85 децибела, което позволява само фонова музика, подчерта секретарят на РЗИ в Пловдив д-р Сийка Димчева.

От своя страна директорът на Спешна помощ в града д-р Иван Стойнов подчерта, че броят на обслужените пациенти с коронавирус от началото на март е по-висок от този през октомври миналата година. С около 50 на сто се е увеличил и броят на пациентите през първата седмица на март, сравнено с последната на февруари. Към момента проблем с хоспитализацията на болни от ковид-19 няма и след днешното решение на Областния медицински щаб не се очакват и занапред, коментира още д-р Стойнов.
БТА