/ Thinkstockphotos
Пияният надзирател, причинил смърт на тийнейджър, остава зад решетките
98760
Пияният надзирател, причинил смърт на тийнейджър, остава зад решетките
  • Пияният надзирател, причинил смърт на тийнейджър, остава зад решетките
Пловдивският апелативен съд отмени определението на Пазарджишкия окръжен съд, с което беше взета мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лева спрямо надзирателя Георги Доков. Той е обвинен в предизвикване на катастрофа след употреба на алкохол, при която загина 16-годишно момче. Магистратите му наложиха най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
 
Съдиите прецениха, че от събраните по делото до този момент доказателства може да се направи обосновано предположение, че Доков е извършил деянието, в което е обвинен. Съдът прие, че при друга по-лека мярка за неотклонение има опасност той да извърши престъпление, защото отново може да употреби алкохол и да кара автомобил.

Прокурор Божидарка Попова
обясни, че има доказателства, че обвиняемият е системен нарушител на правилата за движение по пътищата: "Има реална опасност от извършване на нови престъпления. Става въпрос за значително количество алкохол. Действително е повдигнато обвинение за управление на МПС в пияно състояние, само че законодателят изисква 0,5, а тук имаме 1,58. Имаме и други обстоятелства, които говорят за това, че обвиняемият е системен нарушител на правилата за движение - имаме девет наказателни постановления".

Пиян шофьор уби тийнейджър велосипедист
 
Обвиняемият беше задържан в съдебната зала веднага след произнасяне на определението на Апелативния съд, което е окончателно и влиза в сила веднага.

По думите на адвоката на Доков Кръстю Кърпаров обаче подзащитният му съжалявал, а организираните протести за справедливо решение на съда били манипулация: "Разбира се, че съжалява! Как няма да съжалява?! Той трябва да не е човек, за да не съжалява. Резултатът е изключително тежък, за съжаление, никой не го отрича. Този протест беше организиран от някого и бяха употребени деца, които на протеста скандираха "Победа" и т.н. Те просто бяха употребени".
 
Георги Доков е обвинен в това, че на 30 август 2018 г. около 20:30 ч. на пътя между селата Сарая и Ивайло, при управление на лек автомобил „Опел Астра“ – негова собственост, след като нарушил правилата за движение, по непредпазливост, в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта 1.58 промила, е причинил смъртта на 16-годишен Станислав Стоянов от село Ивайло.