Печатарската индустрия изпревари туризма по темп на развитие
Печатарската индустрия изпревари туризма по темп на развитие / netinfo
С близо 400% е нараснал само за 2007 г. в сравнение с 2006 г. вносът на техника за печатарската индустрия. Това съобщи при откриването на Международната изложба “ПринтКом” в панаира главният секретар на Съюза на печатарската индустрия в България Румен Трифонов. До средата на тази година тенденцията към нарастване в пъти се е запазила и дори се е засилила. Забелязва се и рязко увеличение на вноса на нови печатарски машини, които вече са повече от внасяната техника втора употреба. Ръстът при вноса на хартия и картони пък е с над 150 %, каза Румен Трифонов.

Печатарската индустрия се развива с по-бързи темпове от туризма и селското стопанство, сочи изследване на Организацията за интелектуална собственост и УНСС, направено за периода 2005-2007 година. Данните от него бяха огласени при откриването на ПринтКом, в която се представят 207 производители и дистрибутори от 27 страни.

Традиционно за старта на изложението бяха обявени и победителите в браншовите конкурси. Призът “Печатар на годината” получи Марин Несторов от “Ротопрес”, а за търговец на годината беше обявен Стефан Вълев от “Ман Роланд България”. Конкурсът за фирмен календар пък беше спечелен от “Хайделберг България”. Васил Танев и Валери Христов пък грабнаха призовете в годишния преглед-конкурс “Фотоакадемика” в разделите за артистична и репортажна фотография.