/ снимка: Кирил Кирилов
Пчеларски организации подготвят протест, който ще се състои утре в столицата. Излизаме заради това, че браншът ни е най-неглижиран в цялото земеделие, заяви в интервю за Дарик радио председателят на пловдивското пчеларско сдружение „Акация“ Николай Гайдов.

Заради това, че през последната година не са получавали никакви държавни помощи, негови колеги настояват за отваряне на мярката de minimis. В тези искания има логика и затова ние от непредставените национално организации ги подкрепяме, каза пчеларят.

Според него няколко са основните проблеми в сектора. Един от тях е нерегламентираното пръскане от страна на растениевъдите с неодобрени от Европейския съюз турски препарати. От друга страна пчелите страдат от болестите зиматоза и акар, които в комбинация с пестицидите довеждат до т.нар. „синдром на празния кошер“.

Според Гайдов през пролетта на 2017 г. у нас е имало около 30% смъртност у пчелните семейства. През следващия сезон процентът е по-нисък. Въпреки това от бранша настояват да се направи мониторинг и държавата да задели средства за научни изследвания за процесите, настъпващи при жизненонеобходимите насекоми. Влияние върху тях оказват също ГМО продукцията и глобалните климатични промени.

Относно реколтата, агрономът коментира, че за тази година тя е по-слаба в сравнение с миналогодишната. По думите му, някои негови колеги от страната са отчели и нулева реколта мед.