Пчелари искат електропастири от земеделското министерство
Пчелари искат електропастири от земеделското министерство / снимка: dariknews.bg
Пчелари искат електропастири от земеделското министерство
75548
Пчелари искат електропастири от земеделското министерство
  • Пчелари искат електропастири от земеделското министерство

Седем пчелари от Карлово изпратиха писмо до земеделското министерство, с което настояват да им бъдат осигурени електропастири за защита от мечки. „Променливият ток, който тече по тях, ще гони мечките далеч от кошерите и така ще си запазим пчелните семейства и меда. Десетки кошери в карловския квартал Сушица и в местността Райновата градина над Карлово пострадаха от мечките. Смятаме, че са поне две, а загубите са за десетки хиляди лева”, съобщи за Дарик Златка Кацева, председател на пчеларското дружество „Лавандула” в Карлово. (Чуйте подробности в прикачения файл)

Нападенията започнаха преди месец край Сушица, където млада мечка разби първо 6 кошера на Вълчо Дурев, а после за няколко нощи унищожи и 30-тина кошера на Стоян Иванов. „Давам нощни дежурства край пчелите с приятели и кучета гърмим с пиратки да я плашим, но мечката се „изхитрява” и се връща по тъмна доба”, разказа пред Дарик пчеларят.

Нападения на пчелини имаше и край Руската вила, и в Райновата градина над Карлово. Последното е от тази нощ, отново в квартал Сушица.