Пак отлагат ислямското дело заради болничен на съдия Пунтева
Пак отлагат ислямското дело заради болничен на съдия Пунтева / Дарик архив

Поредното заседание по делата срещу групата обвинени за проповядване на радикален ислям и верска омраза е отложено, съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд в Пазарджик. То беше насрочено за 30 юни от 9 часа, но няма да бъде проведено заради заболяване на съдия Кристина Пунтева. Засега няма промяна в следващите две обявени дати – 14 и 28 юли, също от 9 часа.

По същата причина бяха отсрочени и всички заседания през май.

Подсъдими по делото са Ахмед Муса и 13 негови сподвижници, обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“. Те бяха задържани при мащабна акция на ДАНС в края на ноември 2014 година в Пазарджишка, Пловдивска и Смолянска области.

Преди седмица от прокуратурата съобщиха, че има и 15-ти подсъдим - 33-годишният Мустафа Али, срещу когото задочно е повдигнато обвинение, че е разпространявал в интернет сайтове на „Ислямска държава” и проповеди на лидера на терористичната организация Абу Бакр ал Багдади, както и че е насаждал верска омраза. Има данни, че е бил в пряка връзка с лидер на терористичното звено на ИД в Германия.