Представиха проекта за Галерия 2019
Представиха проекта за Галерия 2019 / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Офертите за новата галерия в Детмаг се очаква да бъдет отворени днес. Администрация на „Централен“  вече обяви обществената поръчка за изграждането на новата изложбена зала. Тя е на стойност 888 333 лева без ДДС.

Припомням, че галерията  ще е на два етажа, а общата й площ ще е 1000 кв. м. Проектът за галерията е изработен от архитектурно бюро  „Арко“ срещу символичната сума от 20 000 лева.

Пространството ще бъде изцяло реконструирано, с нови тоалетни, гардероб и с асаньсор за 18 лица, който ще се ползва и за големи картини.

Работното предложение за името на новата зала на градската управа е „Галерия 2019“, съобщи по време на представянето на проекта кметът Иван Тотев. По думите му, това е логично, защото идеята за създаването на новото пространство за култура е свързана точно с домакинството на града ни като ЕСК през 2019-та година.

Тотев призова за обществен дебат за името на галерията, като апелира към пловдивчани да се включат в него. Галерията ще бъде управлявана от Община Пловдив и ще бъде отдавана само срещу заплащане.

"Това ще е справедливо спрямо другите частни галерии, които се намират в непосредствена близост", обясни още градоначалникът.