Транспортният министър Ивайло Московски
Транспортният министър Ивайло Московски / Darikradio.bg
Подписването на договора за концесията за летище Пловдив се отлага за месец юли, съобщиха за Дарик от пресцентъра на транспортното ведомство. Споразумението между министерството, от една страна, и „Хайнан груп“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ - от друга, трябваше да бъде сключено до преди дни.
 
Решението е взето по искане на азиатските инвеститори, които се нуждаят от още време, за да си окомплектоват пълния набор от необходими документи.
 
Припомням, че консорциумът „Хайнан“ - „Пловдив Еърпорт Инвест“ спечели битката за концесионер на летище Пловдив. Правителството одобри този избор в края на март тази година.
 
Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на 79 083 000 евро. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения.
 
След изтичането на гратисния период от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.