/ iStock/Getty Images
До края на годината община Пловдив ще открие нова детска градина в район "Южен". Във всички райони в момента се изграждат и реконструират 11 детски заведения, съобщиха от Общината.

На 80 % са приключили строителните работи по изграждане на новата детска градина на бул. "Александър Стамболийски в район "Южен", съобщи зам.-кметът по строителство Пламен Райчев.

Отпускат компенсации за 438 деца без места в столични детски градини

Предстоят довършителни работи в сградата и обзавеждане, работи се и по озеленяването на двора и изграждане на капково напояване. В новата градина ще се помещават 8 групи с капацитет от 200 деца. Сградата е на два етажа и разполага с басейн, спортен салон и голям паркинг.

Обособени са четири къта с гумирана настилка, на които ще бъдат разположени детските катерушки и четири пясъчника. Забавачницата разполага още със самостоятелна кухня и лекарски кабинет. Сградата има изградена централна климатична система, която използва иновативна технология за охлаждане или отопление.

Проектът за изграждане на детската градина се финансира изцяло от общинския бюджет и е на стойност 4,6 млн. лева с ДДС. От община Пловдив помнят, че се изграждат още 10 детски заведения, сред които 5 детски градини в район "Централен", 2 - в район "Южен", 1 - в район "Тракия" и 1 детска ясла и една 1 градина в район "Източен".