/ БТА
В центъра ще работят осем служители, които ще консултират нуждаещите се от образователни, здравни и социални услуги
Център за интегрирани социални и здравни услуги беше официално открит в пловдивския квартал "Столипиново".

На откриването присъстваха заместник-министърът на образованието Наталия Митева, зам.-кметът по спорт и младежки дейности на град Пловдив Николай Бухалов и представители на проекта.

Общата стойност на проекта е 2 310 451,09 лв. безвъзмездна финансова помощ по програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи". 

Партньори на община Пловдив при изпълнение на проекта са Фондация за регионално развитие "Рома"-Пловдив и "Норсенсус Медиафорум"-Норвегия. Дейностите по проекта се реализират в период от 28 месеца, като старт беше даден през месец май 2022 година, а финалните дейности ще бъдат завършени в края на месец август 2024 г.

Образователният министър на изненадващо посещение в „Столипиново“ (СНИМКИ)

В центъра ще работят осем служители, които ще консултират нуждаещите се от образователни, здравни и социални услуги. "За нас е огромно удоволствие да подпомогнем изграждането на подобен център за интегрирани здравни социални и образователни услуги.

Това усилие всъщност е взаимно. И фондации, и граждански сектор, и общината, и министерството, и различни заинтересовани страни се включиха в изграждането на този център и организирането на неговите дейности.

Важно е да има подобен род интегрирани услуги тук за жителите на квартала, защото услугата трябва да бъде близка до хората и защото ние сме длъжни да предоставим възможности за социален живот и достъп до административни услуги, до образование, култура, до пазар на труда, до достоен и щастлив живот на всеки един гражданин на България", каза зам.-министър Наталия Митева и пожела успех на проекта.

Няколко думи по повод откриването каза и зам.-кметът по спорт и младежки дейности на град Пловдив Николай Бухалов. "Щастлив съм, че успяхме да завършим този проект с подкрепата на министерството на образованието и науката и не само с финансирането. Надявам се, че този проект ще бъде добър не само за жителите на Столипиново, но и за цялата общност.

Проектът приключи през април месец, но община Пловдив го финансира и осигури устойчивост до септември", каза Николай Бухалов. 

След официалната част на събитието беше проведена и заключителна пресконференция за отчитане резултатите, които са били постигнати с целевите групи в рамките на проект “Създаване на център за интегрирани социални и здравни услуги на едно гише в кв. "Столипиново”. Беше открита и изложба на тема "Младите роми днес”, които присъстващите имаха възможност да разгледат.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пресиана Вълканова, БТА