Калуди Калудов
Калуди Калудов / netinfo
"Палячи" – новата продукция на Държавна опера-Стара Загора съвместно с Академичен цирк „Балкански“, ще бъде представена довечера в Пловдив.
 
С този спектакъл ще бъде почетен големият български тенор Калуди Калудов. Израснал във Варна, за оперното пеене го открива легендарната варненска педагожка Веселина Зафирова.
 
Следват 40 години по най-престижните световни оперни сцени, години на активна артистична и педагогическа дейност, увенчани с триумфален възход, щедри аплодисменти и не на последно място – с успехите на неговите последователи и ученици.
 
Идеята за „Опера в цирка“ е на световно признатия певец, прегърната възторжено и осъществена от режисьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов. Изборът на заглавието е без колебание – операта „Палячи“ на Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай, разказващ за живота и личната драма на артиста.
 
В новата постановка на операта „Палячи“ пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“.
 
Спектаклите ще дирижира главният диригент на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Кринчев. Художници на костюмите са Каталин Йонеску-Арборе /Румъния/ и Салваторе Русо /Италия/.
 
Зрителите могат да очакват една необикновена и силно въздействаща класическа постановка с участието на звездни солисти, хора и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора.
 
Под купола на цирка ще бъде представена атрактивна циркова програма в изпълнение на артисти от Академичен цирк „Балкански“. Номерата са прецизно подбрани от творческия екип, за да се впишат логично в музикалната драматургия и да подсилят колорита на реалистичната артистична атмосфера.