Опасен мост застрашава няколко села в Неделинско да останат откъснати от света
Опасен мост застрашава няколко села в Неделинско да останат откъснати от света / снимки: Адриан Кулев

Опасен мост е на път да откъсне няколко населени места в Неделинско, съобщи кметът на общината Боян Кехайов. Съоръжението, което е единствената връзка към селата Козарко, Върлино, Тънка бара и още няколко махали, които са пръснати в този район е силно компроментиран.

Опасен мост застрашава няколко села в Неделинско да останат откъснати от света
netinfo
Специалистите се опасяват, че след проливни дъждове или голям сняг, той ще поддаде още повече и ще лиши стотици жители на селата и махалитие. По мостовото съоръжение преминават всеки ден и училищните автобуси, с деца които пътуват до Средното училище "Св.Св. Кирил и Методий" в общинския център.

За съществуващото съоръжение липсва каквато и да е документация, не се знае и какъв е експлоатационния му срок. В следствие на проливни дъждове, мостът е силно ерозирал. Има пукнатини по устоите му, което води до бързото му износване и загуба на носеща способност. По гредите на моста са тръгнали пукнатини и липсва бетоново покритие на армировката, която е корозирала. Наблюдава се и подкопаване на фундаментите на устоите в следствие на ерозията от водата и лошото фундиране, видно от конструктивно становище на инженер конструктор.

Опасен мост застрашава няколко села в Неделинско да останат откъснати от света
netinfo
Предвид на факта, че съществуващият мост е изграден без проектна документация и товароносимост до 5т. е налице непосредствена и пряка опасност за живота и здравето на всички преминаващи граждани през съществуващото мостово съоръжение, потвърдиха и от общинската администрация. С постановление на Министерски съвет са одобрени допълнителни средства в размер на 900 000лв. по бюджета на Община Неделино за изграждане на мостовото съоръжение, но процедурата се обжалва и това забавя изпълнението му.