цигулката атентатор
цигулката атентатор / netinfo

Семейство лютиери от Асеновград, което живее и работи в Италия от 18 години, стана жертва на мерките за сигурност на Летище Пловдив, съобщи БНТ. Преди да се качат на самолета за Бергамо на 5-ти ноември те били задължени от служител на летището да демонтират струните на цигулка. Двамата са категорични, че никъде другаде по света не се е стигало до подобна драстична санкция.

Евелина и Христо дават гласност на случката, за да покажат колко важен за едни музикант е неговия инструмент. Самите те като лютиери нямат проблем с махането на струните, които в крайна сметка са останали в България, но подобни действия от страна на летищните власти може според тях дори да провалят концерт.
 

 

Това е състоянието в което излезе цигулката ни след контролите за сигурност на Летище Пловдив(Крумово),България на път з...

Публикувахте от Eva Bodukova-Marino в 8 ноември 2017 г.

Христо Маринов - лютиер: "В момента, в който махнеш магаренцето и струните, душичката има възможност да падне и да се намали напрежението."
Евелина Маринова – лютиер: "Така се разваля целият звук на инструмента и уникалността на звученето на един музикален инструмент е в точно тези фини настройки."


От Летище Пловдив обясниха, че служителят на смяна е надхвърлил правомощията, като е приел струните като опасен предмет.

Момчил Башев – началник "Сигурност" на летище Пловдив: "Служителят по сигурността не е тълкувал правилно това да свалят струните от предмета, той го е тълкувал като корда за душене, има такъв забранен предмет, и се е престарал. Със сигурност ще бъде наказан този наш служител и ще премине отново обучение, защото държим на вежливостта към пътниците"


От летището увериха, че всички техни служители минават специален курс на обучение при проверка на сигурността и се стараят да не нарушават личното пространство и вещи на пътниците, но в същото време изпълняват и законовите изисквания.

БНТ