цигулка
цигулка / Thinkstock/Getty Images
Пловдив ще е Европейска столица на културата, този случай да не се повтаря, призоваха те пред Дарик
Лютиери, принудени да свалят струни на цигулка на Летище Пловдив: Да не се повтаря!
95173
Лютиери, принудени да свалят струни на цигулка на Летище Пловдив: Да не се повтаря!
  • Лютиери, принудени да свалят струни на цигулка на Летище Пловдив: Да не се повтаря!
Призив да не се повтаря случаят със свалените струни на цигулката на лютиерите Евелина и Христо Маринови на летището в Пловдив заради мерки за сигурност отправиха пред Дарик самите те.
 
Христо Маринов разказа, че преди седмица се прибирали в Бергамо от Летище Пловдив, тъй като то е най-близо до техния роден Асеновград.
 
"Какво се случи? Явно от неразбиране, от незнание, хората не бяха подготвени да видят такъв инструмент. Видяха струните и решиха, че това може да бъде опасно, да се използва като оръжие", каза Христо. Според тях струните са режещи предмети и са потенциално опасни, допълни съпругата му.
 
"Решиха, че трябва да бъдат отстранени от инструмента, за да може въобще да излетим ние от Летище Пловдив. Бяхме принудени и нямахме друг избор. За нас като лютиери съответно не е проблем да бъдат свалени. Но по принцип за инструмента на един музикант това е немислимо да се случи, защото има потенциална опасност да му "падне душичката", губи се балансът, фината настройка на инструмента", казва Евелина.
 
 

Това е състоянието в което излезе цигулката ни след контролите за сигурност на Летище Пловдив(Крумово),България на път з...

Публикувахте от Eva Bodukova-Marino в 8 ноември 2017 г.
Съпругът й допълва, че това, от което двамата били скандализирани, е не това, че те били принудени да го направят, а че може да се случи на изпълнители. "Това не се случва никъде. Ние пътуваме по цял свят постоянно. Никой досега не ни е карал да си махаме струните", коментира Христо.
 
Той и Евелина са категорични, че са сигнализирали за случая с една-единствена цел: да нямат проблеми други музиканти. Защото един чужд или български музикант, ако се махнат струните на цигулката му, би имал големи проблеми за концертите и изявите си и ще тръгне от България с чувство, което няма да е най-доброто, казват лютиерите.
 
От своя страна Евeлина Маринова благодари на органите, които са предприели конкретни мерки проблемът да бъде разрешен с оглед на това, че предстои Пловдив да бъде Европейска столица на културата през 2019 година, а по думите й не би било добра реклама за страната ни да се получават подобни ситуации.