ековноски
ековноски / netinfo
Обществено обсъждане за намерението на Община Пазарджик да изтегли нов заем от 2 млн. лева предстои днес. То ще бъде проведено от 11,00 часа в заседателната зала на Общинския съвет.

Парите са необходими, за да се изплатят част от забавените плащания към Министерството на околната среда и водите. Те са 4 530 602 лева, от които 3 915 291 лева – задължителни отчисления към РИОСВ по Закона за управление на отпадъците от 2011 до юни 2015 година, както и лихва за забавяне до септември 2015-та – 615 311 лева. За тях е издаден акт за публично държавно вземане от директора на РИОСВ и е потвърден с влязло в сила решение на Върховния административен съд от 26 януари 2018 г.

Отправено е предупреждение, че при неспазване на срока за доброволно изпълнение ще се предприеме принудително събиране, заедно с допълнителните лихви и разноски, като това би довело до запор на сметки и оставяне без финансиране на общински дейности и услуги.

С отпускането на безлихвения заем ще бъде осигурен източник, покриващ бъдещи разходи за закриване и следексплоатационни грижи на площадката на старото депо за смет чрез обезопасяване на отпадъците на място, посочи в мотивите си кметът Тодор Попов при внасяне на предложението в Общинския съвет.

Намеренията на общината са да поиска дългосрочен безлихвен заем от Централния бюджет с цел да покрие отворилия се касов недостиг.

Заложен е срок на погасяване до 31 декември 2019 година с приходи от общинския бюджет е изравнителната субсидия.


Очаква се обсъждането да премине оживено. Местни представители на десни партии обявиха, че ще участват в събитието, за да зададат важни за обществеността въпроси за изграждането на атракциони и извършването на ремонти на цени до 50% над пазарните, за отдаването на носещи приходи обекти на концесии със занижени цени, за екопроблеми с новото депо и старото сметище и други.