Общопрактикуращите лекари в Пловдивско също излизат на протест
Общопрактикуращите лекари в Пловдивско също излизат на протест / Thinkctock/Guliver photos

Общопрактикуващите лекари в Пловдив и областта се включват в националния протест на своите колеги утре. Това заяви пред Дарик председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Александър Калайджиев.

Той посочи, че след проведено общо събрание на лекарите в областта снощи се е стигнало до решение за ефективен протест.

Лекарите, които са на работа първа смяна в сряда ще прекъснат работа от 10,00 до 11,00 часа, а тези които са на работа в следобедните часове – ще протестират между 16,00 и 17,00 часа. През този един час ще се опитаме да запознаем пациентите, които чакат пред кабинетите ни, с проблемите, заради които предприемаме тези действия, обясни д-р Калайджиев.

Той посочи, че в четвъртък и петък (30 и 31 март) общопрактикуващите лекари няма да работят и в четвъртък ще излязат пред сградата на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив от 10,00 часа, за да изразят недоволството си от липсата на комуникация между тях и съответните институции, които налагат правилата в здравеопазването.

„Общопрактикуващите лекари в Пловдив са около 450, като подкрепата си заявиха и колегите ни от Карлово, Първомай и Асеновград, както и тези от болничната помощ, защото този начин на управление на системата засяга и тях“, каза още председателят.

Той уточни, че в четвъртък и петък пациентите ще бъдат лишени от издаване на направления, рецепти за лекарства и всякакви други документи, но отбеляза, че по вратите на лекарските кабинети ще бъдат залепени уведомления къде пациентите, които имат нужда, ще могат да бъдат преглеждани.