Общините в Пазарджишко докладваха готовността си за зимата

Зимна готовност
Зимна готовност / снимка: Тина Соколова
Представители на общините в Пазарджишко докладваха готовността си за зимния сезон по време на заседание на Областния щаб за защита при бедствия. Срещата бе свикана от губернатора Стефан Мирев, който подчерта, че разчита на експертизата и компетентността на общинарите, както и на координация между институциите, която да осигури нормална обстановка.

Пещера, Ракитово и Сърница разчитат за зимното поддържане на общински предприятия или звена. В останалите 9 общини с обществени поръчки се избират фирми. Във всички общини са изготвени оперативни планове, направен е преглед на техниката, предвидени са пари за аварийно-възстановителни дейности.

Областното пътно управление отговаря за 723 км шосета от републиканската мрежа, включително 51 км от магистрала „Тракия“. За зимното им поддържане е сключен договор със софийска фирма. Преди началото на сезона е планирано изкърпване на по-натоварени участъци. Ведомството разполага с 93 машини, състоянието им е проверено.

От анализ на комисар Иван Панайотов, шеф на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, се разбра, че от 1 ноември 2017 г. до 31 март тази година аварийно-спасителните екипи са помагали при 46 произшествия – най-вече паднали дървета или опасни висулки. Най-много са от Пазарджик, Родопската яка и Средногорието.

От Пътна полиция пък припомниха кои са проблемните участъци - Белово-Юндола; Варвара-Велинград; Батак-Картела, Пещера-Батак, района около летовище Свети Константин и курортен комплекс Цигов чарк, пътя Юндола- Белмекен, пътя за село Фотиново и Велинград-Сърница. В района на Средна гора е пътя Панагюрище-Панагюрски колонии. Препоръките към Областното пътно управление са да обърнат по-специално внимание на тези участъци, за да се избегнат последици от обилни снеговалежи.