Общината изкупува частни имоти край Марица за Столипиново-2
Общината изкупува частни имоти край Марица за Столипиново-2 / netinfo
Общината ще започне отчуждаване на частни имоти на северния бряг на река Марица срещу Столипиново, съобщи кметът Славчо Атанасов при днешната среща с Инициативен комитет за облагородяване на квартала.

Изкупуването на терените, върху които сега има градини, се налага, за да се изградят върху тях къщи за жителите на етническия квартал, чиито незаконни жилища трябва да бъдат съборени. Изявлението на кмета бележи промяна в позицията на общината, която преди време отговори на областния управител Тодор Петков, че няма свободни 70-100 декара, върху които държавата да построи около 5000 еднофамилни къщи от сглобяем тип.

Петков обясни, че собствеността ще бъде прехвърлена на общината, която ще преценява дали да ги отдава под наем или да ги продаде при облекчени условия. В момента на площ от 4 кв.м. в Столипиново живее население колкото в целия Асеновград и там няма възможност за строителство с нормални отстояния, смятат в областната управа.

Категорично съм против вдигането на луксозни мезонети по 200 кв.м, както стана в Шекер махала, каза кметът Славчо Атанасов и посочи, че самият той обитава жилище от 62 квадрата. Той пресметна, че с парите за един мезонет могат да се направят поне четири къщи по 60 квадрата с дворче.

Кметът е категоричен, че трябва да се построи и мост, който да свързва старата и новата части на квартала, които ще са от двете страни на реката.