Общината дава 100 000 лв. за парка пред  Дома на културата
Общината дава 100 000 лв. за парка пред Дома на културата / снимка: Ваня Трингова, Дарик радио Пловдив

100 000 лв. ще бъдат отпуснати от общината на победителя в конкурса за реновиране на пространството пред Дома на културата „Борис Христов“. Това каза директорът на One Architecture Week Любомир Георгиев, които заедно с община Пловдив стартират инициативата.

Почти нулев беше интересът от страна на пловдивчани към казуса, а в залата присъстваха само няколко журналисти. На така нареченото обсъждане не дойдоха представители нито на гражданството, нито на заинтересованата гилдия на архитектите.

Според организаторите конкурсът за обновяване на пространството пред Дома на културата ще бъде открит и анонимен. Стартът му ще бъде даден на 18 юли в 10 часа и в него могат да участват архитекти, урбанисти, ландшафтни архитекти и проектанти, които имат проектантска правоспособност, самостоятелно или в екип. Таксата за участие е 40 лв. , а крайният срок за подаване на документите е до 25 септември. До 5 октомври би трябвало да бъдат одобрени десетте полуфиналисти, след което проектите ще бъдат подредени на изложба. Финалистът ще бъде обявен на 17 октомври.

По време на презентацията стана ясно, че дори поръчителите все още не знаят дали ще има прекъсване на пътното платно пред Дома. Вариантите са или ще бъде редуциран трафикът на автомобили в пиковите часови зони, или улицата да бъде стеснена, или да бъде повдигната по някакъв начин.

Целта на проекта е да се подобри визията на тротоара пред сградата и триъгълното пространство, което е зад автобусната спирка. Идеята е да се озелени мястото и да се направи зона за отдих.

На въпрос на репортер на Дарик радио защо бяха изсечени прекрасните стари чинари, които растяха пред сградата,  а сега се налага да се прави проект за озеленяване, Геогиев отговори, че това вероятно се е наложило поради факта, че те са закривали фасадата, но лично според него това е грешка.

Не стана ясно и какъв може да бъде видът на леките конструкции, които могат да бъдат поставени в парковата зона.

Маската на Борис Христов и възпоменателната му алея с пейка, заради които в публичното пространство се разгоряха ожесточени спорове, ще останат.