Стари коли и гуми
Стари коли и гуми / снимка: Адриан Кулев
Община Смолян стартира поредната си акция по премахване на старите коли и излезли от употреба автомобилни губи от улиците и тротоарите на града, съобщиха от общинската администрация. За целта вече, собствениците на 20  коли, които са паркирани на терени общинска собственост, получиха предписания да ги премахнат, уточняват от пресцентъра на Общината. Това се е случило  след проверка от Община Смолян съвместно с ОД на МВР. Органите на реда издирили собствениците, за да им бъдат връчени предписанията. Те са задължени да предприемат действия за премесването им на терен, частна собственост или да ги предават в центрове за разкомплектоване.  При неизпълнение, излезлите от употреба МПС ще бъдат транспортирани до площадка за временно съхранение и разкомплектоване и на собствениците им ще бъдат налагани санкции, в размер от 300 до 1 000 лв. 

Съгласно Наредбата за управление на отпадъците в Община Смолян се забранява съхраняването на излезли от употреба МПС на терени, общинска собственост – тротоари, улици, площадки, обществени паркинги, зелени площи и др., припомнят от общинската администрация. Тези бракувани автомобили заемат паркоместа, пречат на движението и освен това затрудняват фирмите за снегопочистване. 

От Община Смолян напомнят, че собственици на излезли от употреба гуми са  задължени да ги  предават в сервизи и центрове за продажба или смяна на гуми. Забранява се складирането и изхвърлянето им по тротоари, улични платна, зелени площи, до съдовете за битов отпадък, разделно събиране и други обществени места. При констатирано нарушение ще бъдат налагани санкции в размер от 300 до 1 000 лв., съгласно действащата нормативна уредба. 

При отказ от собствениците на такива сервизи и центрове да приемат излезлите от употреба гуми от крайните потребители, ще бъде налагана имуществена санкция в размер от 3000 до 10 000 лв, съобщават още от общинската администрация.